040 - 60 765 60 info@aktys.se

Gula fläcken

Gula fläcken, även kallad makula, är oumbärlig för synen. Den är den mest centrala delen av näthinnan och utan den skulle du inte kunna läsa den här texten, inte ens se att det är en text. n ser som skarpast. När man blir äldre kan gula fläcken förändras, vilket leder till att man får svårt att se skarpt. en här texten, inte ens se att det är en text.

gula_flacken

Förändringar i gula fläcken – början på vanlig ögonsjukdom

Åldersförändringar i gula fläcken tillhör det normala åldrandet, men om åldersförändringarna blir för omfattande eller om kärl börjar växa upp under gula fläcken har man fått sjukdom i gula fläcken.

Varför näthinnesvullnad uppkommer är inte klarlagt

Den tycks vara resultat av ett mycket fint vätskeläckage mellan näthinnan skikt, vilket i sin tur kan tänkas ha samband med defekter eller inflammationer i de allra tunnaste blodkärlens väggar inom den aktuella delen av näthinnan. Åkomman kan förekomma i alla åldrar men är vanligast i medelåldern.

Snabb hjälp viktig vid synförändring

Om du plötsligt upptäcker en synförändring är det viktigt att alltid söka hjälp hos en optiker eller ögonläkare. Vänta inte. Den våta formen av åldersförändringar i gula fläcken kan behandlas om sjukdomen upptäcks i tid. Ännu finns det ingen medicinsk behandling mot den torra formen av åldersförändringar i gula fläcken.

 

Gula fläcken